محل تبلیغات شما

سوگند به قلم و آنچه خواهد نگاشت.

 

تØویر مرتبط

تعاریف دموکراسی: دموکراسی در لغت یعنی حکومت به وسیله مردم. این اصطلاح همچون بسیاری از مفاهیم، در علوم اجتماعی، تعریفی جامع و مانع ندارد و تعاریف زیاد و معانی متفاوتی از آن ارائه شده است. به طور کلی می توان یکی از این تعاریف را در دو دسته تقسیم بندی کرد:
 برخی از تعاریف، دموکراسی را نوعی هدف و ارزش» می دانند. در این تفکر دموکراسی بر مبنای اصول و ارزشهای خاص استوار است که مهمترین شاخص های آن عبارتند از:نسبی گرائی_مشروعیت مردمی
گروه دیگر، رویکرد ها و تعاریفی است که دموکراسی را تنها مشابه یک روش» برای توزیع قدرت ی و ابزار و ساز و کاری صوری برای تصمیم گیری می دانند. دموکراسی به عنوان روش، در پی به حداقل رساندن خطاهای مدیریت جامعه و به حداکثر رساندن مشارکت مردم و کاهش دادن نقش افراد، به عنوان فرد، در تصمیم گیری های ی است
در برخی نظریات و مکاتب دموکراسی را ایدئولوژی ی طبقات متوسط می دانند؛ به طوری اساسی و طبق قیاس های معتبر و بررسی های نظریه پردازان و جامعه شناسان تفاوت اساسی دموکراسی قرن نوزدهم و بیستم در این است که امروزه اصول و ایدئولوژی ی طبقات متوسط به اقشار گسترده تری از جامعه تسری یافته است.در قرن نوزدهم هدف دموکراسی برآوردن خواسته های حقوقی و ی اقشار متوسط بود و از این رو سرمایه داری،سیستم اقتصادی متناسب با این ایدئولوژی بشمار می رفت،اما در قرن بیستم برابری در حوزه اجتماعی بیشتر مورد توجه بوده است.
در توضیح ویژگی های دموکراسی بر چند نکته اساسی معمولا تاکید می گذارند:
1_دموکراسی حکومتی است مبتنی بر آراء و افکار عمومی و باید مستمرا نسبت به آن احساس مسئولیت کند.
2_افکار عمومی به شیوه های آزاد و آشکار ابراز می شوند و شیوه های مناسبی برای ابراز آن همچون رومه های آزاد،انتخابات،تحزب،مراجعه به آراءعمومی و غیره وجود داشته باشد.
3_حکومت دموکراسی در فضایی عمل می کند که سرشار از نهادها و انجمن های مستقل و خودجوش و متعددی باشد که در مقابل خودکامگی احتمالی حکام از حقوق و آزادی های افراد و انجمن ها پشتیبانی کنند.
4_حکومت دموکراسی مستم کثرت گرایی اجتماعی است؛یعنی این واقعیت که هر جامعه ای مرکب از منافع و علایق و ارزشهای گوناگون است،باید در نظر گرفته شود.حکومت دموکراسی نمی تواند به سود یکی از این اجزا عمل کند.
5_دموکراسی مستم نسبی گرایی ارزشی و اخلاقی است و بنابراین هیچ گروهی حق ندارد در جایگاه حکومت،هیچ فلسفه یا ایدئولوژی خاصی را بر گروه های دیگر تحمیل کند
6_شرط عملکرد رضایت بخش نهار های دموکراتیک رعایت آزادیهای اساسی از جمله آزادی بیان،انجمن و قلم است
به طور کلی سه دسته نظریه در باره حکومت دموکراسی وجود دارد:
یکی دموکراسی به معنای حکومت اکثریت مردم؛دوم دموکراسی به معنای حکومت قانون و سوم دموکراسی به معنای حکومت متناوب چندین گروه برگزیده.
دموکراسی اکثریتی یا ژاکوبنی:
براساس این دیدگاه اکثریت هیچگاه اشتباه نمی کنند.
دموکراسی به این معنا مظهر اراده؛اکثریت مردم است،اما برای آنکه این اراده آشکار شود،شرایطی باید تحقق یابد.به ویژه حکومت اراده اکثریت مشروط به گسترش تعلیم و تربیت در میان مردم،گسترش آگاهی های عمومی نسبت به مسائل جامعه،تعدد احزاب ی و بسط ارتباطات ی است.
دموکراسی قانونی:
برخی دیگر جوهر دموکراسی را نه در حکومت یا استبداد اکثریت بلکه در حکومت قانون می دانند.
از این دیدگاه قدرت اساسا خطرناک است و باید به قانون محدود شود؛حکومت خوب حکومت محدود است.اما اراده اکثریت محدودیتی بر قدرت محسوب نمی شود،بلکه ممکن است کار را به خودکامگی اکثریت بکشاند.
بعلاوه قانون در دموکراسی ماهیتا نهی کننده است،نه آمر و اجبار کننده.
دموکراسی به معنای تعدد گروه های برگزیده
برخی نظریه پردازان معاصر جوهر دموکراسی مدرن را رقابت میان چندین گروه قدرت می دانند،به نظر آنها مفهوم حکومت اراده اکثریت یا حکومت قانون ماهیت دموکراسی های مدرن را توضیح نمی دهد؛به عبارت دیگر این نظریه پردازان برداشتی" واقع نگرانه" از سرشت دموکراسی مدرن دارند.
در اصل استدلال اساسی این گونه نظریه پردازان در مقابل نخبه گرایان کلاسیک مطرح شد که اندیشه دموکراسی را کلا واهی می دانستند و همه حکومت ها را انواعی از الیگارشی می شمردند.
دموکراسی اجتماعی:
دموکراسی اجتماعی آن نوع از دموکراسی است که بر تامین رفاه اجتماعی و ایجاد دولت رفاهی و توزیع ثروت در جامعه به وسیله دولت تاکید می گذرارند.
طرفداران دموکراسی اجتماعی در پی آن بوده اند تا اصول لیبرالیسم و حکومت مبتنی بر اصل نمایندگی و حاکمیت مردم را با اصول اصلاحات اجتماعی و عدالت توزیعی در آمیزند،به عبارتی دیگر آن نوع از دموکراسی است که تا اندازه ای روح سوسیالیسم در آن دمیده است و از این رو از لحاظ ت های اجتماعی و اقتصادی در حد وسط میان لیبرالیسم و سوسیالیسم اجتماعی دولت تاکید دارد،بنابر این دموکراسی اجتماعی بر مسئولیت اجتماعی دولت تاکید دارد؛ و در عین جال پاسدار نظام سرمایه داری به وجهی تعذیل شده است.
دموکراسی در یک جمله:
حکومت مردم،به وسیله مردم و برای مردم

 

آسیب های اجتماعی(۱):روابط اجتماعی ناصحیح

دموکراسی،نظریات مرتبط درباره حکومت دموکراسی،دموکراسی اجتماعی

پیران کودک نما(کودکان کار)2

دموکراسی ,حکومت ,های ,اجتماعی ,ی ,اکثریت ,دموکراسی به ,دموکراسی را ,از این ,است که ,به معنای ,حکومت اراده اکثریت ,ی طبقات متوسط ,ایدئولوژی ی طبقات

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

آمار استنباطی پیشرفته